Další ročník šachového festivalu ČEZ CHESS TROPHY je tady a zápas druhého nejlepšího šachisty Indie Harikrishny Pentaly s nejlepším českým šachistou Davidem Navarou na 12 partií v rapid šachu je jeho hlavním tahákem. Svátek šachu se koná v Michnově paláci do neděle 17. června, kdy festival uzavře simultánka Harikrishny Pentaly. Souboj obou šachistů končí o den dříve.

„Všechny milovníky šachu srdečně zvu do Michnova paláce, kde na ně čekají vynikající, rychlé a napínavé partie i doprovodný program. Jsem moc rád, že jsem festival opět mohl podpořit,“ prohlásil starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký, který ČEZ CHESS TROPHY udělil svoji záštitu.

Každý den jste tedy vítáni v Michnově paláci, kde se můžete těšit na komentáře k jednotlivým partiím od zkušeného velmistra Roberta Cveka, na přednášky a výstavu i na nedělní simultánku Harikrishny Pentaly.

Celý festival letos poprvé začal na střeše Lucerny. „Letos poprvé jsme navíc na první den připravili otevřený bleskový turnaj (3 min a 2 vteřiny na tah) a jsme moc rádi, že se do něj přihlásilo tolik hráčů, včetně velmistrů,“ vyzdvihl Pavel Matocha, předseda pořádající Pražské šachové společnosti.

Bleskového turnaje se zúčastnilo 89 šachistů, a to například i Harikrishna Pentala, David Navara, Viktor Láznička, Sergej Movsesjan, Peter Michalík nebo nejmladší český velmistr Thai Dai Van Nguyen.

Turnaj byl od počátku velmi napínavý a po závěrečném 11. kole bylo pořadí následující: Navara, Láznička, který se přihlásil pouhých třicet minut před zahájením, Kriebel, Nguyen, Ištoňa, Michalík, Movsesjan a další. „Měl jsem víc štěstí než rozumu,“ komentoval skromně svůj triumf David Navara, který byl podle svých slov ve čtyřech až pěti partiích blízko porážky.

Šestnáctiletý český velmistr Nguyen byl spokojený. „Dosáhl jsem relativně dobrého výsledku, když jsem zaznamenal jen tři porážky, a to vždy s celkově silnějšími soupeři,“ řekl velmistr. Turnaje se rovněž zúčastnil jeho dvanáctiletý bratr Thai Dai Vinh Nguyen.

Více informací: www.praguechess.cz.