Bastion č. 8 na Hradčanech postoupil do finále soutěže Památka roku 2018. Tato soutěž oceňuje nejzdařilejší opravy zámků, kostelů, ale i staveb klíčových pro genius loci, což je kategorie, kam bastion z druhé poloviny 17. století nepochybně patří. Finále soutěže proběhne v březnu letošního roku a předání cen vítězům proběhne ve čtvrtek 28. března 2019.

Významný úspěch komentoval David Bodeček, radní pro majetek a bytovou politiku:

„Praha 1 dosáhla velkého úspěchu – její první etapa opravy bastionu č. 8 na Pohořelci totiž vyhrála krajské kolo soutěže Památka roku 2018 a postoupila do celorepublikového finále! Soutěž vyhlašuje Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska. Oceňuje nejlepší projekty a realizace obnovy budov nebo souborů staveb, které mají významné památkové, architektonické nebo urbanistické hodnoty a jsou nositeli specifického charakteru prostředí.

Velkou pochvalu si určitě zaslouží náš odbor technické a majetkové správy, který opravu realizoval, jmenovitě pak technici Pavel Hruška a Jiří Hudeček. Děkuji také Jindřišce Jakešové z oddělení územního rozvoje, která zajišťovala dotaci od Ministerstva kultury.

Bastion vznikl ve 2. polovině 17. století jako součást nového systému opevnění Malé Strany a Hradčan. Byl zbudován jižně od Strahovské brány, která byla na konci 19. století zbořena. Bastion má tradiční podobu tvořenou cihelným lícovým zdivem a lomovým opukovým kamenivem s opracovanými pískovcovými bloky.

Práce byly realizovány na náklady Městské části Praha 1. Ministerstvo kultury poskytlo dotaci ve výši téměř 2,4 milionu korun v rámci Programu regenerace MPR a MPZ. Celková cena za obnovu bastionu, a to včetně průzkumů, restaurátorských záměrů, projektové dokumentace a inženýrské činnosti, činila 8,5 milionu korun.

Jdeme do finále!“

David Bodeček