Podle některých expertů by toto rozhodnutí mohlo byznysmodel Airbnb zcela rozložit. Městský soud v Praze rozhodl, že krátkodobý pronájem přes platformy typu Airbnb spadá pod ubytovací služby a měl by se danit jako podnikatelská činnost. Informovaly o tom například Hospodářské noviny, které zároveň upozornily, že tento krok může výrazně ovlivnit majitele tisíců bytů, kteří v nich poskytují ubytování skrze platformu Airbnb a Booking.com.

Pražský městský soud řešil případ žalobkyně zastoupené advokátkou Petrou Novákovou, která se loni v březnu ohrazovala proti tomu, že jí finanční správa za rok 2017 doměřila daň z podnikatelské činnosti a musela podat opravné daňové přiznání. Šlo o příjmy z krátkodobých pronájmů nemovitosti skrze platformu Airbnb. Podle městského soudu v Praze nejde o tak­zvanou „nesouvislou podnikatelskou činnost“, za kterou pronájem považovala žalobkyně, ale o „podnikatelskou činnost v ubytovacích službách“.

„Konečně zdravý rozum! Soud jasně řekl, že krátkodobé ubytování je podnikatelskou činností a jde o ubytovací službu. Jestliže jde tedy o podnikání, tak pak nepatří do bytových domů. Ty jsou určeny k bydlení, a ne k podnikání, a proto mají mít jasná pravidla,“ reagovala předsedkyně Výboru pro podporu komunitního života a proti vylidňování centra ZMČ Praha 1 Bronislava Sitár Baboráková a dodala: „Podnikání v bytových domech způsobilo velké starosti lidem, kteří mezi krátkodobým ubytováním bydlí. Způsobilo to vylidňování centra a léta neřešený fenomén, který ´rozsekl´ až covid.“ Verdikt soudu přivítala i Finanční správa ČR. „Rozsudkem byl akceptován závěr finanční správy, že příjmy plynoucí z činnosti ubytování je nutné klasifikovat jako ubytovací službu, jelikož dochází k uspokojování potřeby na ubytování, nikoliv potřeby bydlení, jak je tomu v případě nájmu,“ uvedla v úterý správa na Twitteru s odkazem na svůj postoj ke krátkodobému pronájmu z roku 2017.

Více se dočtete v článku na forbes.cz a podnikatel.cz.