Úterní odpoledne patřilo v Nemocnici Na Františku všem, kteří pečují o své zdraví a zajímají se o prevenci onemocnění. Personál Nemocnice Na Františku, který provázel celou akcí s názvem Den zdraví, pomohl návštěvníkům zjistit aktuální kondici a ochotně zájemcům odpovídal na jejich dotazy z oblasti zdraví. Nechyběl také stánek městské části Praha 1, který informoval o sociálních službách a o projektech podporujících bezbariérovost.

Odpoledne se neslo v duchu prevence, proto si bylo možné na stanovištích nechat změřit krevní tlak, hladinu cukru v krvi, nechat si poradit v oblasti prevence rakoviny tlustého střeva, rakoviny prsu či děložního hrdla. Nutriční terapeutka poradila se zdravým stravováním a u stánku fyzioterapeutické poradny byla k dispozici spousta informací o ergonomii těla, jak správně sedět, o prevenci bolesti zad. K dispozici byly také speciální brýle, díky kterým bylo možné zjistit, jak obtížné je postavit dřevěné kostky pod vlivem alkoholu.

Celou akci přišla osobně podpořit náměstkyně primátora hl. m. Prahy pro oblast sociálních věcí, bydlení a zdravotnictví Alexandra Udženija, Terezie Radoměřská, starostka Prahy 1 a Michal Müller, radní MČ Praha 1 pro oblast zdravotnictví a Nemocnici Na Františku. Všechny srdečně uvítal ředitel Nemocnice Na Františku David Erhart.

„Nesmírně si vážím toho, že jsme byli Všeobecnou zdravotní pojišťovnou osloveni s nabídkou účastnit se Dne Zdraví,“ ujal se zahájení akce ředitel Nemocnice Na Františku David Erhart. Dále zdůraznil zásadní roli prevence ve všech oblastech zdravotnictví, která není v naší zemi dostatečně dodržována. „Zanedbaná prevence stojí hodně lidských životů, mnoho zdravotních trablů, bolesti, ale také peníze, které do systému zdravotnictví také patří,“ dodal Erhart a poděkoval všem zúčastněným za přípravu odpoledne, které se věnuje právě zejména prevenci.

„Ráda bych poděkovala nejen Vám, pane řediteli, ale všem Vašim zaměstnancům za tu skvělou práci a péči, kterou odvádíte pro Pražany. Myslím si, že Nemocnice Na Františku je velmi důležitou nemocnicí pro hlavní město,“ složila kompliment Alexandra Udženija a pochvalovala si vzájemnou komunikaci mezi městskou částí Praha 1, hl. městem Praha a vedením nemocnice, díky níž bude například na podzim otevřena zubní lékařská pohotovost.

„Z Nemocnice Na Františku se stala ta nemocnice, o které se mezi lidmi říká, že je tu lidská péče,“ chválila přístup k pacientům starostka Prahy 1 Terezie Radoměřská a uvedla, že tato pověst vypovídá o tom, jak každý ze zaměstnanců nemocnice přistupuje k pacientovi, jak osobně si tuto svoji práci berou.

„Jsem rád, že jsme nastavili komunikaci mezi městskou částí Praha 1 a hlavním městem Praha o tom, jak má vypadat budoucnost Nemocnice Na Františku,“ uvedl ve své řeči Michal Müller, radní pro zdravotnictví a NNF. Závěrem popřál všem dobré výsledky zdravotních testů, které si návštěvníci mohli během Dne zdraví nechat udělat.

V rámci bohatého programu předvedli příslušníci Policie ČR ukázku z výcviku policejních psů, zadržení pachatele, představila se speciální pořádková jednotka a bylo možné nahlédnout do policejních vozidel.