Lázeňská 7, Praha 1

Cukrkávalimonáda – tak se jmenuje rodinný podnik na Malé Straně, který v letošním roce oslaví 20. výročí své existence. Poznávacím znamením cukrárny a restaurace v Lázeňské ulici je však nejen její hravý název ale i unikátnost, díky které ji jen stěží zařadíte do jakékoliv škatulky.

Ani česká, ani francouzská, ani italská – prostě svá! Přesně taková je cukrárna a restaurace Cukrkávalimonáda, jejíž majitelé se řídí heslem, že základem všeho jsou kvalitní suroviny a poctivá práce v kuchyni. V běžném menu naleznete nabídku hlavních jídel, ale také snídaně, zeleninové saláty, palačinky a dezerty vlastní výroby. Právě dezerty jsou zdejší specialitou. „Dali jsme prostor mladému cukráři a je opravdu velmi talentovaný. Má to chuť, má to duši a je to něco jiného,” chválí cukráře Vojtu majitel Tomáš Kysela.

Přestože se podnik nachází v turistické zóně, zahraniční cestovatelé nikdy nebyli jeho jedinou cílovou skupinou. „Vždy jsme se snažili hlavně o to, aby se u nás lidé cítili dobře a vnímali, že jsou na místě, které je přívětivé,” vysvětluje majitel. I z toho důvodu má Cukrkávalimonáda jen české zaměstnance a také stálé zákazníky, kteří se v podniku rádi zastaví, přestože je to v současnosti možné jen díky výdejnímu okénku. To je otevřené denně od 10 do 18 hodin a kromě čerstvých dobrot v něm můžete ochutnat například skvělou kávu dovezenou z oblasti u Lago di Garda.

Více informací o provozovně naleznete na: cukrkavalimonada.com