Vedení první městské části se obrátilo na radní hlavního města s požadavkem na zákaz prodeje alkoholu po 22. hodině, který by se týkal například prodejen potravin. Do zákazu by tak nebyla zahrnuta konzumace alkoholu v restauracích, vinárnách či barech.

„Večerky a podobné provozovny jsou zejména v klasické turistické sezoně velkým problémem, protože si v nich zákazníci nakupují relativně levný alkohol, který pak konzumují na ulicích, a to se všemi negativy, které k tomu patří, zejména pak s rušením nočního klidu, na něž si stálí obyvatelé oprávněně stěžují,“ vysvětlil radní Prahy 1 Jan Votoček.

Praha 1 je podle jeho slov připravena omezit prodej alkoholu v provozovnách, jež jsou v jejím majetku. Aby se ale nejednalo o diskriminaci jedné skupiny živnostníků, zatímco jiní v jejich sousedství, kteří jsou nájemci v soukromých domech, by alkohol prodávali, chce po vedení hlavního města, aby přijalo obecně závaznou vyhlášku zakazující prodej alkoholu, který by nebyl konzumován uvnitř těchto provozoven. 

Podle předsedy Komise pro obchod a služby Rady MČ Praha 1 Karla Ulma se vedení radnice zároveň obrátí na občany, aby se zapojili do úpravy stávající sítě provozoven občanské vybavenosti. „Naše komise i radniční oddělení obchodu a služeb mají síť provozoven podrobně zmapovanou, znalost detailů obyvatel jednotlivých lokalit, včetně dopadů jednotlivých provozů na okolí, je pro nás ale samozřejmě důležitá,“ uvedl Karel Ulm.