Krásný byt v ulici U Lužického semináře, který ale nutně potřebuje náročnou a citlivou rekonstrukci, by měl být do budoucna určen pro potřeby expozice připomínající vynikající osobnost generála Karla Václava Petříka a měl by rovněž sloužit pro komorní kulturní a společenská setkání. Shodla se na tom starostka Prahy 1 Terezie Radoměřská s významnými obyvateli Prahy 1 – bývalým ředitelem Národní galerie Jiřím Fajtem a současným ředitelem Vojenského historického ústavu generálem Alešem Knížkem.

„Byt v ulici U Lužického semináře, v němž dlouhá léta žil generál Petřík, je jedinečnou ukázkou měšťanského bydlení z konce 18. století a takto dochovaných bytů je v Praze velmi málo,“ vyzdvihl Jiří Fajt, který v domě s bytem po generálu Petříkovi sám bydlí. A tamější společenství vlastníků jednotek podle jeho slov velice usiluje o zachování uvedeného památného bytu.

Dům postavila a v bytě původně žila rodina Hergetů. Franz Anton Leonard Herget (1741-1800), architekt, stavitel a filozof, založil v sousedství domu roku 1780 slavnou Hergetovu cihelnu.

Brigádní generál Karel Václav Petřík se narodil roku 1885 a zemřel v roce 1957. Proslavil se svým působením v Československých legiích za 1. světové války. Od samého počátku se tehdy zapojil do řad České družiny, která vznikla v Kyjevě už v roce 1914 a stala se základem legií – našeho největšího samostatného vojenského uskupení za první světové války.

Do svobodné vlasti se vrátil v hodnosti plukovníka a krátce poté se stal jedním z generálů československé armády, na jejíž výstavbě a modernizaci se jako velitel divize podílel.

V době mnichovské krize velel ochraně hranic od Aše po Teplice, v roce 1940 pak byl penzionován. Za druhé světové války se aktivně zapojil do odboje. Po válce si na adresu komunistů nebral servítky, a tak byl hned po komunistickém puči – naštěstí jen krátce – vězněn.

„Byt po generálu Petříkovi i samotný odkaz pana generála si bezpochyby zaslouží naši péči i důstojné připomenutí. I proto společně diskutujeme o kulturním a společenském využití tohoto jedinečného prostoru i o stálé expozici, jež by občanům Prahy 1 a další veřejnosti představila osobnost Karla Václava Petříka a jeho rodinu,“ uvedla starostka Prahy 1 Terezie Radoměřská.

Dne 29. 4. 2014 bylo generálu Petříkovi uděleno Čestné občanství Prahy 1 in memoriam. Kromě toho byl brigádní generál Karel Václav Petřík nositelem řady vyznamenání, a to včetně Československého válečného kříže a francouzských Croix de guerre (Válečného kříže) a Řádu čestné legie.

Na úpravě i budoucím využití bytu po panu generálovi a jeho rodině by se mohl podílet i Vojenský historický ústav vedený občanem Prahy 1 a brigádním generálem Alešem Knížkem. „Kolem tohoto místa jsem jako kluk chodil do školy a můj spolužák dokonce bydlel ve stejném domě, kde je byt po generálu Petříkovi, což jsem tehdy samozřejmě netušil. Je velice důležité, aby tyto prostory zůstaly zachovány a připomínaly tak odkaz této výjimečné osobnosti,“ prohlásil generál Aleš Knížek.

Perzekuci komunistické totality byl vystaven i syn generála Petříka Václav, který byl komunisty vězněn celých pět let a v bytě v ulici U Lužického semináře bydlel.