Do 28. června můžete v Galerii Lucerna (u stejnojmenného kina) ve všední dny zhlédnout výstavu „Pocta Rychlým šípům“, která představuje kolekci nových příběhů o legendární chlapecké partě, která vyšla v nové knize „Rychlé šípy a jejich úžasná nová dobrodružství“, reprodukce původních příběhů, Šípomat, mapu Stínadel a ručně vázané skautské zápisníky.

„Rychlé šípy pozitivně ovlivnily generace mladých lidí, a proto se jich třeba komunisté velmi báli, a jakmile to šlo, hned je zakázali. Jejich návrat po listopadu v roce 1989 byl tak jedním z nejsymboličtějších okamžiků. Jsem proto moc rád, že vyšla nová kniha a že naše městská část mohla podpořit výstavu v Galerii Lucerna,“ prohlásil radní Prahy 1 a obyvatel Stínadel Filip Kračman.

Výstava obsahuje ukázky z nové knihy příběhů Rychlých šípů, vytvořených padesátkou ilustrátorů a scénáristů z Česka i Slovenska, nabízejících různorodý pohled na Rychlé šípy a jejich odkaz v dnešní společnosti. S Rychlými šípy se tak podíváme do minulosti, ale i budoucnosti a dozvíme se, jaký osobní vztah k Mirkovi Dušínovi a jeho hochům autoři mají.

„O knihu je velký zájem, což nás velmi těší, a na výstavě jsou ke koupi poslední výtisky,“ upozornila Magdaléna Černá ze Skautské nadace Jaroslava Foglara.

Na výstavě kromě panelů s novodobými komiksy najdete i několik reprodukcí originálních příběhů, poskytnutých Památníkem národního písemnictví, a další materiály o slavném klubu a jeho historii. Součástí výstavy je i Šípomat, v němž si lze koupit placky s legendárními výroky z původních Foglarových příběhů. Aktuálnost Mirka Dušína a jeho klubu pak dokládá fotokoutek s možností selfíčka s celou partou.

Z výstavy rozhodně neodejdete s prázdnou. Kromě knihy si můžete zakoupit i mapu Stínadel a originální ručně vázaný zápisník z papírů, které se zachovaly u Jestřába (Jaroslava Foglara) v bytě. Nákupem všech těchto předmětů přispějete Skautské nadaci Jaroslava Foglara. Jejím prostřednictvím poputují peníze na aktivity související s Rokem Rychlých šípů nebo aktivním skautům na údržbu a rozvoj skautských kluboven.

Další informace: www.rychlesipy.org.