Každý v sobě máme monstrum, temnou stránku, příšeru pod postelí. Zároveň každý máme potenciál být monstrem. Alespoň tak to vidí mladá výtvarnice Klára Sedlo, jejíž výstavu s názvem Monstra můžete do 1. srpna zhlédnout v Galerii 1 ve Štěpánské 47.

„Tato výstava je dalším nadechnutím po uplynulých náročných měsících, které jsme prožili,“ uvedl při slavnostní vernisáži 1. místostarosta Prahy 1 Petr Burgr.

Kurátorkou expozice je Renáta Mužíková. „Rozjeli jsme prázdniny ve stylu Kláry Sedlo. Je to monstrózní výstava,“ prohlásila emotivně kurátorka a dodala, že většina vystavených děl vznikla během koronavirové pandemie. A proč monstra? „Klára reflektuje mezilidské vztahy, psychologii lidí. Výstava ukazuje, že monstrum nemusí být nějak obrovské, ale může být i malé, jako například náš malý strach,“ vysvětlila Renáta Mužíková.

Sama Klára Sedlo navíc upozornila na své doprovodné texty mezi obrazy, které ji napadaly při jejich malování.

„Monstra je dobré umět rozpoznat, protože za monstra mohou být někdy označeni i ti, kteří se jen odlišují. Monstrum může být někdo zlý, může to být pohádková bytost nebo fiktivní charakter z béčkového hororu. Monstrum zkrátka vzniká a zaniká mimo nás,“ napsala mimo jiné autorka.

Tak se přijďte přesvědčit. Od úterý do pátku (10 – 12 hod., 13 – 18 hod.) a v sobotu od 10 do 14 hodin.