V souvislosti s přijetím zákona č. → 258/2016 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o spotřebitelském úvěru, byla zrušena vázaná živnost s předmětem podnikání „poskytování nebo zprostředkování spotřebitelského úvěru“.

Zákonodárce nově upravil poskytování a zprostředkování spotřebitelského úvěru jako zvláštní regulovanou činnost na finančním trhu a udělování oprávnění k této činnosti a dohled nad ní svěřil České národní bance.

Takzvaný nebankovní poskytovatel může poskytovat spotřebitelský úvěr, jen pokud je právnickou osobou (akciová společnost, společnost s ručením omezeným nebo evropská společnost). Počáteční kapitál nebankovního poskytovatele spotřebitelského úvěru musí činit alespoň 20.000.000 Kč.

Zprostředkovávat spotřebitelský úvěr jako podnikatel je nově oprávněn pouze

  • samostatný zprostředkovatel,
  • vázaný zástupce,
  • zprostředkovatel vázaného spotřebitelského úvěru, nebo
  • zahraniční zprostředkovatel.

Ke každé z výše uvedených činností, je nutné požádat o vydání licence, respektive o zápis do příslušných seznamů, které vede Česká národní banka.

Podrobné informace naleznete na webovém portálu → České národní banky. Informace o povolovacím procesu Vám také poskytnou → Jednotná kontaktní místa.  

Lukáš Balada