Ve čtvrtečním poledni se školní jídelna v Karmelitské ulici proměnila v malý kousek Vietnamu. Už při vstupu žáky vítala omamná vůně exotického koření, barevná výzdoba a pečlivě připravené tradiční pokrmy vietnamské kuchyně.
Na jídelním lístku se objevila Súp bí dó, jemná dýňová polévka s kokosovým mlékem, která pohladila po duši, následovaná voňavým Thit xáo rau cú – kousky kuřecího masa se zeleninou a rýží, nebo lehkým a svěžím Phó trón, míchanými rýžovými nudlemi s masem a zeleninou. Tečku za obědem tvořil sladký dezert Chuói nuóng – pečený banán v kokosovém mléce.
„Potěšilo mě, že tato iniciativa vzešla od samotných žáků, kteří chtějí ochutnat zahraniční kuchyně a zároveň se něco nového naučit. Tentokrát jsme se všichni pokusili jíst hůlkami – někomu to šlo s lehkostí, jiní trochu zápasili. Na rozdíl od dětí z přípravky a z 1. stupně mi to šlo podstatně hůře. Vlastně mi to nešlo vůbec, ale hlavní bylo, že jsme se všichni skvěle pobavili,“ uvedl místostarosta David Bodeček, do jehož gesce mimo jiné spadá i školství.
O autentický zážitek se postarali odborníci ze Sapa Trip, kteří nejen dohlíželi na přípravu pokrmů, ale také trpělivě učili žáky i pedagogy zacházet s hůlkami. U stolů se tak ozývalo cinkání misek, smích a občasné výkřiky radosti, když se podařilo nabrat první sousto bez nehody.
Vietnam v Karmelitské se vydařil na jedničku – a protože nadšení bylo veliké, kulturní i gastronomické dobrodružství pokračuje. Už příští týden se vietnamské speciality přestěhují o kousek dál – do jídelny na Dražického náměstí.
Ať už s hůlkami, nebo s příborem – dobrou chuť a šťastnou cestu po chutích světa!






















