Barmani předních pražských barů se svými nealkoholickými koktejly a k tomu hudební mix v podání například kapel Portless, Sebastian, Chinaski anebo Báry Polákové – to byl další ročník Mattoni koktejl festivalu.

 „Krásné počasí, originální nápoje a výborná muzika vytvořily skvělou atmosféru dalšího ročníku Mattoni koktejl festivalu, který jsem s velkou radostí podpořil,“ ocenil starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký, který si ani letos nenechal tuto událost ujít.

Její součástí byl kromě oslav prvního ročníku Světového dne nealko koktejlů i osmý ročník mistrovství světa v míchání nealkoholických koktejlů s využitím minerální vody Mattoni „Mattoni Grand Drink“. Letos se ho zúčastnili reprezentanti dvou desítek zemí z Evropy, ale také z Argentiny, Hongkongu či Spojených států amerických. Svoje koktejly míchali před odbornou porotou a stovkami diváků na Staroměstském náměstí.

Světoví finalisté Mattoni Grand Drink 2018 ve svých koktejlech použili celou řadu netradičních ingrediencí, mezi které patřily například rýžové mléko, grepový kefír, voda z cizrny, probiotikum Yakult nebo třeba řasa Klamath. Odbornou porotu ale nakonec nejvíce zaujal slovenský barman Tomáš Gyén, jenž do svého drinku Grand Rituals kromě 10 cl Mattoni použil ještě 2 cl rakytníkového pyré, 0,5 cl zázvorového sirupu, 0,5 cl citronového šťávy a 9 cl cascary.

„Příběh svého drinku jsem založil na rituálech – čajových i kávových. Na Staroměstském náměstí se mi soutěžilo dobře, a to hlavně díky velké podpoře od diváků a perfektní organizaci,“ prohlásil vítězný Tomáš Gyén, který za své vítězství obdržel šek na 10 000 dolarů.

Druhou příčku se svým drinkem IQ Mattoni obsadil český reprezentant Jiří Boháč, třetí skončil Raitis Akerblums z Lotyšska. Uděleno bylo také několik zvláštních cen: tu za nejlepší techniku a design koktejlu obdržel Jiří Boháč, ocenění za inovaci převzal Stepan Abrahamyan z Arménie.