Restaurace Kogo letos slaví pozoruhodné jubileum – třicet let své existence. Její příběh vypráví nejen o gastronomii, ale i o odvaze, vřelosti a hlubokém vztahu k městu, které se stalo novým domovem. Kogo 1. května 1995 založil majitel z bývalé Jugoslávie, jehož do Prahy přivedla politická situace v jeho rodné zemi. Ačkoli vystudoval ekonomii a s provozem restaurace neměl zkušenosti, vsadil na kvalitu středomořské kuchyně a s energií sobě vlastní vložil do celého projektu své srdce, postavil svůj tým stejně smýšlejících lidí a povedlo se. 

V polovině 90. let, kdy restaurace Kogo vznikla, byla v Praze poptávka po lehké, kvalitní kuchyni inspirované Středomořím. Pomohla také komunita krajanů, kteří stáli u zrodu kuchyně a dodnes tvoří jádro týmu. Díky jejich pohostinnosti a osobnímu přístupu si Kogo brzy získalo věrnou mezigenerační klientelu, která se sem vrací. Mnozí sem kdysi chodili na první rande, dnes na místo vodí své děti a celé rodiny. 

Atmosféra restaurace je přátelská, uvolněná a osobní. Právě to bylo velké plus pro vznik místa, kam se lidé budou vracet.  Kogo má své štamgasty, a i když v centru Prahy dnes mnoho místních nežije, stálí hosté z okolních firem nebo z širšího města zůstávají. Restaurace přitahuje také návštěvy ze zahraničí – ne kvůli reklamě, ale na základě doporučení. Není výjimkou, že rezervaci provede paní z Nového Zélandu.

Co se týče menu, Kogo se drží italské kuchyně se středomořským nádechem. Oblíbené jsou čerstvé ryby, mořské plody, steaky i speciality z grilu. Mezi stálice patří chobotnice, krevety v různých úpravách či vyhlášená italská dršťková polévka. I přes vyšší kvalitu zůstávají některé pokrmy jako těstoviny dostupné širší veřejnosti. V nabídce jsou zde oblíbené sladké zákusky a kvalitní italská zmrzlina. 

Letos se Kogo symbolicky vrátilo ke svým kořenům – po osmileté rekonstrukci se znovu otevřelo v původních prostorách na adrese Havelská 27. Dům s historickou pasáží v samém srdci Starého Města tak opět ožil známými vůněmi a atmosférou. Kogo není cíleně zaměřené na turisty, pozici si udrželo díky pověsti kvalitní a spolehlivé restaurace v centru Prahy, často zahlcené „gastro pastmi“.

Ač mezi příchozími najdeme řadu známých osobností – z politického, podnikatelského i sportovního světa –, restaurace ctí diskrétnost, která je pro mnoho návštěvníků a návštěvnic důležitá. Není potřeba jména zveřejňovat. To podstatné je jinde: v důvěře, dlouhodobých vztazích a pevném spojení s místem.

K pronajmutí je zde také komfortní lounge pro třicet osob, který lze využít pro setkání větších společností, byznys snídaně i meetingy, ale stejně tak pro narozeninovou party i svatbu. Samozřejmostí je velký bar, vinotéka, plátno i projektor pro prezentace a příjemné prostředí pro uzavřenou společnost.  

Milujeme Prahu a věříme, že jsme její součástí,“ říká svorně kolektiv z Koga. I po třech dekádách si restaurace drží úroveň, nezaprodává se trendům a zůstává věrná své filozofii – nabízet poctivé jídlo s lidským přístupem. V kulisách staré Prahy tak stále dýchá živé místo, které nestaví na pozlátku, ale na opravdovosti a autentičnosti.

Chcete vyhrát voucher na 1000 korun do restaurace Kogo? Odpovězte správně na tuto otázku:

Co znamená nebo z čeho vznikl název Kogo?

a/ spojením jmen dvou zakládajících členů restaurace Konstantina a Gorana

b/ modifikované označení císařovny v italštině

c/ označení kuchaře na lodi

Svou odpověď posílejte na adresu redakce@praha1.cz.