Plaská 4

Víc než restaurace

 Na Malé Straně, v Plaské 4, stojí sto let starý dům porostlý pnoucí révou. Na nároží je vchod do restaurace jménem  ART&FOOD Had. Od roku 1999 zde s různými obměnami a nápady nabízejí gastronomii, která vychází z tradiční české kuchyně. V nabídce nechybí také kvalitní vína z Čech, Moravy a celého světa, která s těmito pokrmy dokonale ladí. K tomu všemu přispívá skutečně poctivý přístup člověka, který jídlo miluje.

 „Zaměřujeme se na moderní úpravu původních českých receptů spolu s mezinárodní kuchyní. Pokrmy připravujeme z čerstvých sezónních potravin a produktů od malých farmářů. Pro milovníky dobrého piva nabízíme tuzemské pivní speciály od prestižních malých českých pivovarů. Vína zkoušíme a necháme si doporučit. Jak česká a moravská, tak zahraniční. Veškerá vína a piva z naší nabídky si můžete pořídit přímo v restauraci s 40 %–50 % slevou sebou domů. Zakoupit si lze u nás i některý z našich produktů, podobně jako na farmářském trhu,“ představuje svůj podnik pan Vlastimil Svatý.

Na koho se zde zaměřují a za kolik se tu dá pořídit oběd nebo večeře pro dva dospělé? Svérázný pan restauratér odpovídá: „Specializujeme se na lidi, kteří vědí, co chtějí. Neprodáváme žádné s prominutím blafy plné hormonů a éček, kuřata vychovaná za 25 dní, tohle u nás nenajdete. Nesmíte vše přepočítávat na peníze, docela se mi líbí rčení ,Nejsem tak bohatý, abych si mohl kupovat levné věci!‘ Kdyby se tím lidé řídili, tak by méně navštěvovali lékaře a někteří by museli vyměnit komplet šatník za menší velikosti. Když vidím v supermarketech plné nákupní košíky s roztodivnými a nekvalitními pamlsky bez výživové hodnoty –  tak začínám uvažovat o svéprávnosti lidí, kteří tyto vozíky táhnou. Vždyť tělo je jako elektrárna, co do něho vkládáte, to vám zpět zase vrací… Nemáme úplně vše za hubičku, ale jí se zde poctivě a zdravě. Razím heslo, že život je jen jeden a nesmí se šidit.

Společně se dostáváme k bonusu této restaurace. „U nás se potkává jídlo, nápoje, umění a hudba. Restaurace je totiž zároveň svébytnou uměleckou galerií s více než dvěma sty obrazy od předních českých umělců. Od 19 do 22 hodin si můžete poslechnout živá hudební vystoupení místních hudebníků a tak v době, ve které to bude možné, zde můžete slyšet jazz, pop, blues nebo swing. Rodinnou restauraci chceme povýšit na základnu, která tu bude pro zákazníka v dobách dobrých i zlých. Vždy se něj chceme umět postarat, dokázat nabídnout, co mu na očích vidíme a uspokojit všechna jeho přání.“

Ač nás v současné době trápí doba koronavirová, pan majitel nezahálí a rozvíjí nabídku dál. Vymýšlí a staří klobásky, připravuje teriny a paštiky. K tomu všemu  nabízí čerstvý a báječný domácí chléb, který pečou jeho paní Jana a dcera Kristýna.

Jak oni museli podřídit podnikání v souvislosti s pandemií? „No, když jdu domů po 21. hodině, tak si sebou beru občanku a na web jsme si napsali: Nakupujte v našem marketu: farmářské produkty zavezeme do dvou hodin od objednání. Perfektně připravené steaky s grilovanou zeleninou zavezeme domů, do kanceláře, s vínem pivem, další objednávkou. Poslední objednávka je ve  21.30 hod“.

Motto naší rodiny je: Prodáváme a rozvážíme vše, co nás baví. Jíme a pijeme, co nám chutná, stojí to za to a není nám po tom zle,“ uzavírá Vlastimil Svatý, majitel restaurace ART&FOOD Had Art.