Starosta Prahy 1 Petr Hejma se ve čtvrtek 17. září zúčastnil workshopu studentů architektury v rámci projektu PRAŽSKÝ GORDICKÝ UZEL, který letos řeší téma vize rozvoje lokality okolí Florence a dalších částí Prahy.

„Pro mě osobně je takový kontakt se studenty na workshopu moc důležitý, protože se týká velmi složitého místa, které zasahuje několik městských částí. Jde o poslední centrální brownfield, který by se měl nějakým smysluplným způsobem využít,“ uvedl starosta Prahy 1 Petr Hejma.

Praha 1 podporuje společnou snahu městských částí Praha 2, 3 a 8 na rozvoji území. Navrhuje také společně vyzvat zástupce magistrátu ke zřízení oficiální pozice koordinátora rozvoje území podél SJM na pomezí dotčených městských částí, který bude zprostředkovávat přenos informací mezi městskými částmi a investory v území. Díky tomu by mělo město dosáhnout přijatelného rámce budoucího urbanistického řešení, zejména ploch v oblasti 3 a ÚAN Florenc.

Vnímáme potenciál navrhované tzv. Muzejní míle, která dnes spojuje Národní muzeum a Muzeum hlavního města Prahy, jako významná iniciační místa. V budoucnu bude doplněna Železničním muzeem, případně vazbou na Karlínská kasárna či okolí divadla Ponec a Vojenského muzea. Jsme rozhodně připraveni diskutovat o umístění další významné veřejné budovy, a to i v rámci budoucího záměru Penty,“ doplnil Hejma.