V Jungmannově ulici 9 sídlí nakladatelství a knihkupectví KALICH. Nakladatelství bylo založeno Českobratrskou církví evangelickou krátce po vzniku první Československé republiky v roce 1921, knihkupectví o čtrnáct let později. V současné době jde o nejstarší kontinuálně působící české nakladatelství. Navzdory nesnadným podmínkám dokázal Kalich v minulých letech obstát.

Kalich se po celou dobu své existence specializuje na vydávání a šíření knih především ze všech oborů teologie, filozofie, historie, pedagogiky, judaistiky a světových náboženství, včetně knížek katechetické, meditativní a liturgické povahy. Kromě této naučné literatury vydává nakladatelství humanisticky orientovanou prózu a poezii, původní českou i překladovou. Nechybí ani podobně zaměřená krásná literatura pro děti a mládež.

Dlouho byl zdejším ředitelem nyní už renomovaný novinář a spisovatel Aleš Palán , který pro všechny své plány a aktivity musel předat žezlo novému vedoucímu. Tím je Petr Schwarz, který vystudoval Evangelickou fakultu UK a k tomuto místu má srdcový vztah. „Otevřeli jsme hned, jak to jen šlo, ztráty byly markantní a ještě budou, ale lidé chodí, a to nám dělá radost. Prodáváme i přes eshop. Lidé si objednávají také knihy, které nikdy na pultech mít nebudeme, jsou to solitérní vydání pro malý okruh zájemců.“

Co se teď čte a co by Schwarz mohl doporučit? „V poslední době je velký zájem o knihu J. A. Komenského Jedno nezbytné. Spisek Unum Necessarium napsal Komenský dva roky před svou smrtí a koncipoval jej jako svůj odkaz a závěť. Nové vydání uvádíme k letošnímu 350. výročí Komenského úmrtí. Dále doporučuji výběr z kázání evangelického faráře a disidenta Miloše Rejchrta Nechte Boha odejít.

Také vyšel titul Ten den 17.listopad – kolektiv mladých autorů v něm zpovídal pamětníky a účastníky revolučních události v roce 1989. Je to velmi povedená kniha a rezonuje mezi mladými lidmi. Je znát , že pochopili tuto část našich dějin a předávají své poznatky dál.

Velký úspěch zaznamenal titul Neboj se vrátit domů, jsou to rozhovory Aleše Pelána se zakladatelkou hospicového hnutí v ČR Marií Svatošovou. Kniha měla skvělý mediální a kritický ohlas. V anketě Lidových novin Kniha roku byl tento titul na desáté příčce, v anketě Katolického týdeníku Dobrá kniha na druhé pozici. Další náš titul Mága, deníky Františky Jirousové a Jany Bauerové, obdržel druhé místo ceny nadace Český literární fond.

Jinak stálicí mezi knihami je Škola malého stromu od Forresta Cartera, kterou jsme již vydali několikrát. Je pro malé i největší čtenáře a obsahuje vyprávění ze života indiánského chlapce v Tennesee třicátých let, kterého se po smrti rodičů ujali babička a dědeček, moudří lidé z kmene Čerokíů. Pokud jste ji nečetli, zkuste.“

Zákazníci KALICHA se vrací a mají zde stálý okruh svých věrných… „Také k nám chodí hodně známých osobností, které zde buď bydlí, nebo pracují a nebo třeba hrají v  nedalekých divadlech. Moc rádi je vidíme a rádi je vždy přivítáme,“ dodává Schwarz.

Tak už se pomalu loučíme, zavzpomínáme ještě, kolik knihkupectví bylo na Praze 1 ještě před nedávnými lety. Na Googlu je stále seznam knihkupců a provozoven, jejichž vedoucí osobnosti se nám vybavují na mysli… Tak hodně zdaru a hodně spokojených čtenářů.

Informace o našich provozovnách, ale i další zajímavosti si můžete přečíst v radničním magazínu JEDNA.