Soukenická ulice nese svůj současný název asi od 15. století a získala ho podle soukeníků a postřihovačů, kteří v ní a jejím okolí provozovali svoje řemeslo. Dá se tedy říct, že paní Eliška Lénková se svojí „Pradlenkou a čistírnou u Elišky“ v Soukenické 24 svým způsobem na pradávné soukenické řemeslo v současnosti navazuje.

V Soukenické ulici byla mimochodem za vlády Marie Terezie zřízena v roce 1762 první pražská porodnice, ale to už je jiná kapitola.

„Pradlenka a čistírna u Elišky“ funguje už od prvního dne nového milénia a po celou dobu je součástí života Petrské čtvrti, a to i proto, že paní Lénková je dlouholetou místní obyvatelkou. „Provádíme praní a mandlování, drobné opravy oděvů, chemické čištění oděvů i speciální čištění kůží, žehlení, krejčovské a další služby,“ vyjmenovává paní Eliška, která je příkladem živnostníka žijícího přímo v domě nad provozovnou, který často i v době volna ochotně seběhne dolů, aby pomohl.

S rostoucí konkurencí se samozřejmě potýká i paní Lénková, hlavně ale s tou, proti níž se obtížně brání. Zvyšující se počet provozovatelů tzv. sdíleného bydlení totiž nejen deformuje podmínky na trhu s byty, ale zároveň pro praní a čištění využívá služeb velkých dodávek přijíždějících z venkova, které postupně v centru naloží prádlo a odvezou ho z Prahy, kde jsou náklady podstatně nižší.

Eliška je ale bojovnice. Její podnikatelský recept je jasný a lidé z okolí, školy, školky, firmy i turisté si ho cení: poctivá práce, která se nesmí odbýt, a příjemné, ochotné a slušné vystupování. A oceňují ho také slavná sousedka a kamarádka Kamila Moučková, spisovatelka Blanka Kovaříková a další významné a populární osobnosti.

U Elišky je otevřeno od pondělí do pátku od 10 do 18 hodin.

Kontakt: tel. č.: 732 603 323, 222 313 538

Informace o našich provozovnách, ale i další zajímavosti si můžete přečíst v radničním magazínu JEDNA.