Richard Allen, Vernon Cherry, John Crisci, Jonathan Hohmann, Jeffery Palazzo, Donald Regan, Kevin Smith, Paul Tegtmeier, Kenneth Watson, Mark Whitford a další newyorští hasiči a záchranáři, celkem 343, zahynuli 11. září 2001 během barbarského teroristického útoku na New York a při následné snaze o záchranu lidí, kteří uvízli v zasažených mrakodrapech. Stejně jako v uplynulých letech i letos se proto na Kampě konala vzpomínková akce.

Pietní akci na Kampě tradičně pořádá od roku 2010, tedy od roku, kdy byl založen, Sbor dobrovolných hasičů Praha 1. Jednotka Sboru dobrovolných hasičů Praha 1 byla zřízena k 11. září 2011. Pomník, který newyorské hasiče a záchranáře na Kampě připomíná, vznikl právě díky sbírce dobrovolných hasičů z Prahy 1.

„Je pro mě velkou ctí, že se mohu každoročně účastnit vzpomínkové akce na Kampě a že společně s našimi dobrovolnými hasiči a představiteli Spojených států mohu vzdát hold lidské obětavosti a statečnosti,“ uvedl starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký, který letos na akci osobně přivítal velvyslance USA Andrewa Schapira.

Americký ambasador žil v době útoku na newyorském Manhattanu. „Dodnes cítím zápach toho kouře,“ zavzpomínal na kritický den Andrew Schapiro, který připomněl následnou pomoc spojenců a jménem USA poděkoval za tehdejší podporu i České republice.

„11. září 2001 nezaútočili teroristé jen na budovy, ale i na demokracii, na otevřenou demokracii,“ zdůraznil velvyslanec Spojených států amerických a poděkoval starostovi Oldřichu Lomeckému, členům Sboru dobrovolných hasičů Praha 1 i nastoupeným malým absolventům hasičského příměstského tábora, že každoročně připomínají památku obětí.

„Jsme rádi, že jsme vytvořili toto pietní místo a že zde každoročně můžeme připomínat památku těch, kteří položili své životy, aby zachránili druhé,“ prohlásil na závěr starosta Sboru dobrovolných hasičů Praha 1 Vladimír Krištof. Poté následovalo tradiční předání osvědčení dětem, které absolvovaly letošní příměstský tábor na Pohořelci, pořádaný dobrovolnými hasiči za podpory MČ Praha 1.

Další informace naleznete >> ZDE <<>> ZDE << a >> ZDE <<.