Víte, že prakticky všechny potravinářské oleje a tuky používané v domácnosti lze recyklovat a můžou tak člověku znovu posloužit? Stačí je slít do obyčejné PET lahve a odnést do některé z označených olejových popelnic. Je to snadné a navíc užitečné. Pomáháte tak nejen předcházet ucpání odpadního potrubí, ale zároveň šetříte přírodní zdroje a podílíte se na snižování emisí CO2.

Třídit jedlé tuky a oleje můžete nyní i u nás na Praze 1 pomocí kontejnerů umístěných u venkovních stanovišť. Od loňského září jsme začali ověřovat využitelnost těchto nádob. V současné době se nachází kontejnery zde:

  • ulice Říční
  • ulice Voršilská
    S ohledem na skutečnost, že se kontejnery na třídění jedlých tuků a olejů osvědčilo. Rozhodli jsme se pro Vás rozšířit dostupnost těchto nádob, a to v průběhu měsíce května o tyto lokality:
  • Malostranské náměstí
  • Pohořelec
  • ulice Bolzanova
  • ulice Revoluční
    Přesvědčte se, jak je to snadné, a připojte se taky! Nelijte tedy použitý olej do odpadu. Vlijte ho do PET láhve, ideálně ji naplňte celou a pečlivě uzavřete. Naplněnou láhev vhoďte do označeného kontejneru v naší obci, a to do černých kontejnerů s růžovým víkem. Lahve s olejem je možné rovněž odložit ve sběrných dvorech.“
    „Více informací lze získat na oddělení životního prostředí, odboru péče o veřejný prostor.“
    „P.S. Vytříděný olej prosíme nelijte do skleněných lahví. Skleněná láhev se může při vhození do popelnice nebo při další manipulaci rozbít. Olej pak vyteče a ušpiní vše okolo, navíc se pracovníci, kteří manipulují s obsahem mohou poranit o střepy. „

Jak na to?

Do olejových popelnic můžete třídit všechny kuchyňské oleje a tuky – z konzerv, z marinád, salátových zálivek, nakládané zeleniny či sýrů a samozřejmě ze smažení. Stejně tak sem patří také máslo, sádlo nebo výpek z masa. To vše může ještě dobře posloužit, a přitom vám neucpat odpady.

Použité oleje a tuky stačí doma slít do jakékoli PET lahve, kterou jste zvyklí třídit. Plnou a dobře uzavřenou lahev pak odneste do označeného kontejneru na třídění oleje. Mapu kontejnerů zapojených do našeho projektu najdete na www.tridimolej.cz v sekci Mapa popelnic, kde si jednoduše vyhledáte ten nejbližší.

A co se stane s vytříděným olejem dál? Vyčištěný a recyklovaný olej se opět stává hodnotnou surovinou, například pro výrobu biopaliv pro letadla. Díky tomu, že olej recyklujeme, snižuje se potřeba pěstovat olejniny pro průmyslové účely – jeden olej je zkrátka použit dvakrát. Zabraňujete ale také ucpání potrubí u vás doma i ve veřejné kanalizační síti. V neposlední řadě tímto procesem dochází k úsporám CO2.

Děkujeme, že třídíte spolu s námi. Děkujeme, že dáváte odpadu šanci být znovu užitečný!

Jaké kuchyňské oleje a tuky třídit?

Otázka co patří do popelnic na třídění oleje se zdá být jednoduchá. Přece olej ze smažení a fritování – a to my doma skoro neděláme, takže nás se třídění oleje vlastně netýká… Omyl! Většina použitého odpadního oleje v domácnosti totiž nepochází z fritování. Takže kde olej vhodný k vytřídění v kuchyni hledat?

Jasným adeptem na třídění je olej z rybích konzerv. Sardinky, sledě, makrely, tuňák a všechny další rybky v konzervě v oleji přímo plavou. Do těstovin, salátu nebo do pomazánky je ovšem mnohem lepší použít čerstvý, kvalitní olej, a ten z konzervy vyhodit. Samozřejmě do správné popelnice – do olejové.

Stejně nápadné je množství oleje použitého u nakládaného hermelínu či jiných sýrů s bylinkami, česnekem nebo chilli. Pokud nejste zvyklí použít zbylý bylinkový olej třeba pod maso – šup s ním do PET lahve a pak do olejové popelnice. Vytřít jej stěrkou můžete nejen ze sklenice, ale také z talířů.

Nakládání do oleje je vůbec oblíbený způsob konzervace, ať už jde o nakládaná sušená rajčata, houby, česnek, papriky, chilli, olivy a jakoukoli další zeleninu. Ze všech naložených pochutin vám přitom zbyde spousta oleje vhodná ke slití do vaší sběrné PET lahve. A nevadí přitom ani drobné kousky zeleniny, které v oleji zůstávají. Každá kapka se počítá.

Také salátové zálivky jsou nejčastěji na olejové bázi, ať už používáte olivový, slunečnicový, řepkový nebo třeba ořechový či avokádový olej. Takže když vám v míse či talíři něco zálivky zbyde, přilijte ji do PETky také. Pokud obsahuje trochu šťávy ze zeleniny, nevadí. Lepší troška vody ve vytříděném oleji než kapka oleje v odpadní vodě.

Je na vás té zeleniny už příliš? Pojďme na maso! Třeba takový výpek z kachny nebo žeber, který vám zůstane na dně pekáče a který obsahuje až 50 % tuku. Když jej slijete a stěrkou setřete do PET lahve, budou vám vaše myčka i potrubí pod dřezem vděčné. K recyklaci se hodí také tukový škraloup ze silného masového vývaru. Vytřídit nezapomeňte ani zbylou marinádu z grilování, klidně i se zbytky koření.

Vidíte, kolik oleje už jsme doma našli? A to jsme ještě nezačali se smažením. I zbylý olej po smažení a fritování řízků, ryb, sýrů, hranolek, langošů, křidýlek, špalíčků nebo koblih sem samozřejmě patří, a je jedno, jestli smažíte radši na oleji, másle nebo sádle. Jen nezapomeňte nechat tuk vždy vychladnout, abyste se při manipulaci s ním nepopálili nebo neroztavili plastovou lahev.

Pokrmy a pochutiny, ve kterých najdete jedlý olej a tuk vhodný k recyklaci, má zkrátka doma každý z nás. Třídit se navíc dají i pevné živočišné tuky, jako je máslo nebo sádlo. Pokud byste měli problém je do PET lahve dostat s pomocí stěrky, stačí je nechat chvíli roztát v pánvi. Těšit vás při tom všem můžou nejen čisté filtry v myčce a nezanesené odpadní trubky, ale i pocit, že dáváte oleji šanci být ještě jednou užitečný a že tím vším berete ohled na naši společnou planetu.

PS: Nezapomeňte, že do olejových popelnic patří pouze jedlý odpadní olej a tuk. Nejsou určeny pro motorové, hydraulické, technické ani žádné jiné průmyslové oleje a maziva.