Z editora v České Televizi pekařem. Takto by se dala velice stručně shrnout kariéra Oscara Nováka, který si nedávno otevřel vlastní prodejnu koláčů v Celetné ulici. Ano, koláčů! Není tedy řeč o obyčejném pekařství, ale o provozovně, která se zaměřuje přímo na jeden konkrétní druh pečiva. A že je o tento unikátní koncept ohromný zájem, svědčí množství zákazníků ať už mezi místními nebo turisty.

Přiznejme si, že Celetná ulice není zrovna místo, kde byste našli mnoho provozoven, které se zaměřují na lokální klientelu. Většinou zde narážíte na suvenýry, rychlá občerstvení atd. Majitel budovy v Celetné 27 to vzal za jiný konec a hledal nájemce, který nezabředne do tuctového turistického průmyslu. A tak dal příležitost těm, kteří mají zájem i v tom nejturističtějším centru tvořit něco zajímavého.

Tuto příležitost chytil za pačesy právě Oscar Novák, jenž přišel s unikátním nápadem péct a prodávat tradiční české koláče. Paradoxně se z části nechal inspirovat ve Spojených státech, konkrétně v Texasu, kde nějakou dobu žil. Zde totiž česká komunita zanechala stopu právě prostřednictvím koláčů. Dodnes se zde prodávají s poangličtělým názvem Kolaches.

A už je vám tedy asi jasné, odkud se název Kolacherie bere. Koláče totiž dokáží spojit dvě často neslučitelné skupiny – turisty a místní. Pražané si v této nové provozovně kupují tyto pečené dobroty třeba jako svačinku do práce. Turisté zase chtějí ochutnat něco tradičního. A tím myslíme opravdu tradičního, nikoliv jen trdelník s tímto marketingovým přízviskem. Již sem také zavítalo několik lidí, kteří poznali koláče v Texasu a chtěli ochutnat českou specialitu v místě, odkud pochází.

Zmínili jsme, že pan Novák je původně editor České televize. Ačkoliv se tyto obory mohou zdát absolutně nesourodé, odnesl si z dlouholeté práce v televizi spoustu vlastností a zkušeností, které může uplatňovat i v tomto zajímavém podnikání. Jednou z těch nejdůležitějších jsou preciznost a píle. Oscar Novák tak absolvoval rekvalifikační kurz na pekaře, přípravu koláčů ladil s těmi nejlepšími pekaři a cukráři a s designem provozovny si také dal spoustu práce.

Rozhodně přijďte ochutnat sladké i slané dobroty a k tomu třeba dobrou kávu. Celetná si zaslouží více takových provozoven.

Více na: www.kolacherie.cz