Doprava, parkování a úklid Školství a spolky Kultura Sport Čistota a životní prostředí Bezpečnost a veřejný pořádek Sociální péče a zdravotnictví Byty, nebyty a privatizace Územní rozvoj a investice Obchod, služby a podnikání

Ubytovací služby a hostinská činnost

Dobry den, poprosim o informaciu ohladne zriadenia zivnosti: ubytovaci a hostinska cinnost. Ake su podmienky a ake su nutne doklady v pripade, ze som cudzinec /Slovenka/.

Ubytovací služby jsou oborem živnosti ohlašovací volné "Výroba, obchod a služby neuvedené v příloze č.1 až 3 živnostenského zákona", konkrétně oborem č. 55. Živnost volná je živnost opravňující k výkonu činností, pro jejichž provozování živnostenský zákon nevyžaduje prokazování odborné ani jiné způsobilosti. K získání živnostenského oprávnění pro živnost volnou musí být splněny všeobecné podmínky provozování živnosti, tj:dosažení věku 18 let, způsobilost k právním úkonům a bezúhonnost.

Živnost Hostinská činnost je živností ohlašovací  řemeslnou. Kromě všeobecných podmínek provozování živnosti, tj.: dosažení věku 18 let, způsobilost k právním úkonům a bezúhonnost, musí podnikatel splňovat pro provozování živnosti řemeslné zvláštní podmínky provozování živnosti, tj.: odbornou způsobilost.

Odborná způsobilost pro řemeslné živnosti se prokazuje dokladem o:

  • řádném ukončení středního vzdělání s výučním listem v příslušném oboru vzdělání,
  • řádném ukončení středního vzdělání s maturitní zkouškou v příslušném oboru vzdělání, nebo s předměty odborné přípravy v příslušném oboru,
  • řádném ukončení vyššího odborného vzdělání v příslušném oboru vzdělání,
  • řádném ukončení vysokoškolského vzdělání v příslušné oblasti studijních programů a studijních oborů, nebo
  • uznání odborné kvalifikace, vydaným uznávacím orgánem podle zákona o uznávání odborné kvalifikace,
  • ověření nebo uznání dosažené úplné kvalifikace pro příslušný obor na základě zákona o uznávání výsledků dalšího vzdělávání.

Odbornou způsobilost může občan České republiky nebo jiného členského státu Evropské unie prokázat též doklady o odborné kvalifikaci, které osvědčují, že předmětnou činnost vykonával v jiném členském státě Evropské unie (blíže v § 21 odst. 2 a § 7 odst. 5 živnostenského zákona).
 
Výše uvedené doklady prokazující odbornou způsobilost mohou být nahrazeny doklady o:

  • řádném ukončení středního vzdělání s výučním listem v příbuzném oboru vzdělání a dokladem o vykonání jednoroční praxe v oboru,
  • řádném ukončení středního vzdělání s maturitní zkouškou v  příbuzném oboru vzdělání a dokladem o vykonání jednoroční praxe v oboru,
  • řádném ukončení vyššího odborného vzdělání v příbuzném oboru vzdělání a dokladem o vykonání jednoroční praxe v oboru,
  • řádném ukončení vysokoškolského vzdělání v příslušné příbuzné oblasti studijních programů a studijních oborů,
  • řádném ukončení rekvalifikace pro příslušnou pracovní činnost, vydaným zařízením akreditovaným podle zvláštních právních předpisů, nebo zařízením akreditovaným Ministerstvem  školství, mládeže a tělovýchovy, nebo ministerstvem, do jehož působnosti patří odvětví, v němž je živnost provozována, a dokladem o vykonání jednoroční praxe v oboru, nebo
  • vykonání šestileté praxe v oboru.

Fyzická osoba s bydlištěm mimo území České republiky („zahraniční fyzická osoba“) může na území České republiky provozovat živnost za stejných podmínek a ve stejném rozsahu jako česká osoba, pokud ze živnostenského zákona nebo zvláštního zákona nevyplývá něco jiného. Státní příslušníci členského státu Evropské unie nebo jiného smluvního státu Dohody o Evropském hospodářském prostoru nebo občan Švýcarské konfederace nemusí předkládat při ohlášení živnosti živnostenskému úřadu doklad o povolení k pobytu na území České republiky podle § 5 odst. 5 živnostenského zákona.

Fyzická osoba, která hodlá provozovat ohlašovací živnost, je povinna to ohlásit živnostenskému úřadu. Fyzická osoba připojí k ohlášení živnosti:

  • Státní příslušník členského státu Evropské unie předkládá výpis z evidence trestů nebo rovnocenný doklad vydaný příslušným soudním nebo správním orgánem tohoto státu nebo členského státu posledního pobytu. Pokud stát takový doklad nevydává předkládá fyzická osoba čestné prohlášení o bezúhonnosti učiněné před notářem nebo orgánem členského státu, jehož je občanem, nebo před notářem nebo orgánem členského státu posledního pobytu. Tyto doklady nesmí být starší než 3 měsíce. Doklad může být nahrazen dokladem o uznání odborné kvalifikace, pokud prokazuje i splnění podmínky bezúhonnost,
  • Doklad prokazující odbornou způsobilost podnikatele, popř. jeho odpovědného zástupce,
  • Prohlášení odpovědného zástupce, je-li ustanoven, že souhlasí s ustanovením do funkce; podpis na prohlášení musí být úředně ověřen, neučinil-li odpovědný zástupce prohlášení osobně před živnostenským úřadem,
  • Je-li odpovědný zástupce státním příslušníkem členského státu Evropské unie, předkládá výpis z evidence trestů nebo rovnocenný doklad vydaný příslušným soudním nebo správním orgánem tohoto státu nebo členského státu posledního pobytu. Pokud stát takový doklad nevydává předkládá fyzická osoba čestné prohlášení o bezúhonnosti učiněné před notářem nebo orgánem členského státu, jehož je občanem, nebo před notářem nebo orgánem členského státu posledního pobytu. Tyto doklady nesmí být starší než 3 měsíce. Doklad může být nahrazen dokladem o uznání odborné kvalifikace, pokud prokazuje i splnění podmínky bezúhonnosti. Je-li odpovědný zástupce občanem jiného státu doloží výpis z evidence trestů nebo rovnocenný doklad vydaný státem, jehož je občanem. Nevydává-li tento stát výpis z evidence trestů nebo rovnocenný doklad, předloží fyzická osoba čestné prohlášení o bezúhonnosti učiněné před notářem nebo orgánem státu, jehož je občanem, nebo před notářem nebo orgánem státu posledního pobytu; tyto doklady nesmí být starší než 3 měsíce,
  • Doklad prokazující právní důvod pro užívání prostor, do nichž fyzická osoba umístila místo podnikání; k doložení právního důvodu pro užívání prostor postačí písemné prohlášení vlastníka nemovitosti, bytu nebo nebytového prostoru, kde jsou prostory umístěny, že s umístěním souhlasí (zřizuje-li organizační složku podniku, tyto doklady rovněž k této organizační složce),
  • Doklad o zaplacení správního poplatku.

Za předpokladu, že živnostenský úřad nemá pochybnosti o správnosti překladu, popřípadě o pravosti podpisu nebo otisku razítka, nemusí být předkládané doklady, pokud nebyly vydány v českém jazyce, úředně přeloženy do českého jazyka (tj. tlumočníkem zapsaným do seznamu znalců a tlumočníků), ani ověřena pravost podpisu a otisku razítka na dokladu.

Živnostenské oprávnění vzniká u ohlašovacích živností dnem ohlášení.