Doprava, parkování a úklid Školství a spolky Kultura Sport Čistota a životní prostředí Bezpečnost a veřejný pořádek Sociální péče a zdravotnictví Byty, nebyty a privatizace Územní rozvoj a investice Obchod, služby a podnikání
Vostrý kafe vonělo francouzským koňakem
1-2-2017

Vostrý kafe vonělo francouzským koňakem

Čas: první středa v měsíci, 19 hodin, místo činu: šachový klub hotelu Juliš na Václavském náměstí 22. Název akce: „Vostrý kafe“. To jsou základní údaje nového projektu Městské části Praha 1, určeného všem mužům z Prahy 1, kterým nevadí strávit příjemný večer v ryze pánské společnosti, ba právě naopak… A že se jedná o projekt, který nelze označit jinak než jako dobrý nápad, potvrdilo hned první setkání.

„Při přípravě ´Vostrýho kafe´ jsme se nechali inspirovat atmosférou anglických klubů, a tak není divu, že jsme si pro místo našich pánských setkání vybrali šachový klub hotelu Juliš, na jehož založení jsem se spolupodílel a který pánský ostrovní klub připomíná,“ vysvětlil starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký, který si na první setkání pozval Miloše Janů, odborníka na francouzské koňaky, a to na slovo vzatého. Moderace večera se ujal marketingový specialista René Řiháček.

Po „Čaji o sedmé“ pro dámy z Prahy 1 tak odstartovala příjemná posezení s dobrým pitím a povídáním se zajímavými lidmi o zajímavých tématech s názvem „Vostrý kafe“. Důležitou a očekávanou součástí prvního pánského setkání byly koňaky. „Budeme ochutnávat 10ti, 20ti a 50tileté koňaky z oblasti Grande Champagne,“ nalákal Miloš Janů, který koňaky nejen skvěle zná, ale má je také velmi rád.

Kraj Cognac se nachází nedaleko západního pobřeží Francie, v údolí řeky Charente. Tvoří ho šest oblastí: La Grande Champagne, La Petite Champagne, Les Borderies, Les Fins Bois, Les Bons Bois a Les Bois Ordinaires. Pro výrobu koňaku musejí být použity z 90 procent odrůdy vinné révy s bílými hrozny Ugni Blanc, Folle Blanche, Colombard a Montils. Zrát musí v dubových sudech, a to nejméně dva roky od konce destilační sezony, tj. od 1. dubna roku následujícího po sklizni.

Pokud se vám do ruky dostane sklenka s koňakem, nezapomeňte ji podržet v dlani a pomalu s ní otáčet, aby se uvolnilo aroma. Koňak se totiž musí zahřát na správnou teplotu, aby se plně rozvinula jeho vůně. Sklenku pak držíme za nožičku, pijeme po malých doušcích a nápoj králů necháváme rozvinout v zadní části úst. Čím je koňak starší, tím je jemnější.  

Mezi připravovanými tématy dalších středečních večerů jsou například etiketa, věda a technika, investice, leadership, gurmánská gastronomie, ale také pánská móda. A proč první středa v měsíci? „Pánové bývají často vytíženi a zapomínají. První středa v měsíci se dobře pamatuje a navíc každou první středu v měsíci probíhá v poledne zkouška sirén, která pánům určitě dostatečně připomene, že v sedm večer je čas na ´Vostrý kafe´,“ odpověděl s úsměvem starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký.

Srdečně vás tedy zveme na další první středu (1. března) a vzhledem k omezené kapacitě míst prosíme o rezervaci, a to buď prostřednictvím e-mailu: marie.hrabovska@praha1.cz, nebo tel.: 221 097 224. Pokud použijete e-mail, napište předmět „Vostrý kafe“ a nezapomeňte uvést své jméno a telefonní kontakt.

Na shledanou ve středu 1. března v šachovém klubu hotelu Juliš.

Zajímavosti o nápoji králů naleznete na www.cognac-pineau.eu  Odkaz na externí stránky





FOTO (C) Městská část Praha 1