Doprava, parkování a úklid Školství a spolky Kultura Sport Čistota a životní prostředí Bezpečnost a veřejný pořádek Sociální péče a zdravotnictví Byty, nebyty a privatizace Územní rozvoj a investice Obchod, služby a podnikání
Besedy o zdravém stravování dětí vyvrcholily na ZŠ nám. Curieových
2-12-2015

Besedy o zdravém stravování dětí vyvrcholily na ZŠ nám. Curieových

Přední český dietolog Petr Havlíček absolvoval v uplynulých týdnech sérii besed v jídelnách základních škol Prahy 1, jejichž tématy byly stravování a životní styl našich dětí. Setkání určená rodičům dětí z mateřských a základních škol i široké veřejnosti iniciovala radní pro školství Prahy 1 Eva Špačková.

„Je potěšující, že rodiče měli o besedy zájem a že kromě toho na téma velmi živě reagovali například i e-mailovou korespondencí s námi,“ ocenila Eva Špačková a dodala: „Přestože besedy byly samy o sobě velmi zajímavé a přínosné, naše snaha jimi nekončí. Budeme určitě podporovat užší spolupráci školních rad a jídelen, včetně třeba dnů otevřených dveří, abychom umožnili užitečnou oboustrannou informovanost.“

Petr Havlíček upozorňoval během besed na varující čísla o vzrůstajícím počtu dětí s nadváhou i například na kritické období přechodu z mateřské na základní školu. Zatímco totiž čeští předškoláci jsou štíhlí, na základní škole se situace rychle zhoršuje, zejména pak na druhém stupni.

Úkoly jsou na všech stranách: v rodinách je třeba dbát na to, aby děti byly zvyklé na pestrý a zdravý jídelníček; v případě jídelen pak je třeba pracovat na změnách v přístupu k vaření nebo k takzvanému spotřebnímu koši, kdy jídelny zařazují na jídelní lístky potraviny, které jsou zdravé a neměly by chybět v našem jídelníčku, ale děti si takový oběd nevyberou, nebo ho prostě vrátí. I v tomto směru je ale důležité pěstování správných stravovacích návyků v rodinách.

Součástí správných stravovacích návyků jsou velmi důležité svačiny. Jen patnáct procent dětí dopoledne nesvačí, u odpolední svačiny je toto číslo podstatně vyšší, což samozřejmě vede k hladu a přejídání večer před spaním.

Petr Havlíček opakovaně varoval před závažnými a opomíjenými faktory, které vedou ke zvýšené konzumaci hlavně sladkých a nezdravých jídel a kterými jsou stres a smutek dětí.

Vedle vylepšování stravovacích návyků je samozřejmě nutné rozšiřovat pohybové aktivity, které vedou jak ke štíhlosti, tak i k fyzické zdatnosti. Oboje pak má pozitivní vliv na sebevědomí dětí.

Jak Petr Havlíček upozornil během svého zasvěceného a zároveň odlehčeného vyprávění, ani on není ušetřen práce s jídelníčkem dítěte. Jeho dcera velmi nerada konzumuje zeleninu, zato miluje hutné omáčky, knedlíky a sladké. Její výhodou je ale štíhlost i celková pohoda. V tomto případě Petr Havlíček doporučuje rodičům i spolupráci se spřátelenými autoritami, které vhodným způsobem dětem sdělují to, co by od rodičů nevzaly, a pomáhají je usměrňovat. Jako příklad uvedl kamarádku zubařku, jež jeho dceři už v předškolním věku velmi naturalisticky popsala působení coly nejen na dětský chrup.




Besedy o zdravém stravování dětí vyvrcholily na ZŠ nám. Curieových

Besedy o zdravém stravování dětí vyvrcholily na ZŠ nám. Curieových

Besedy o zdravém stravování dětí vyvrcholily na ZŠ nám. Curieových

Besedy o zdravém stravování dětí vyvrcholily na ZŠ nám. Curieových

FOTO (C) Jiří Hadač

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18