Doprava, parkování a úklid Školství a spolky Kultura Sport Čistota a životní prostředí Bezpečnost a veřejný pořádek Sociální péče a zdravotnictví Byty, nebyty a privatizace Územní rozvoj a investice Obchod, služby a podnikání
I italština prochází žaludkem
3-11-2015

I italština prochází žaludkem

Už třetí měsíc úspěšně funguje nový česko-italský vzdělávací program ZŠ Jiřího Gutha-Jarkovského, který je zatím vyučován v prvním a šestém ročníku. Děti zvládají italštinu jak prostřednictvím klasické jazykové výuky, tak česko-italskou výukou předmětů jako například zeměpis, občanská výchova či dějepis. A protože nejen láska, ale i italština procházejí žaludkem, vypravily se děti do italské pekárny a restaurace.

„Chtěli jsme, aby se děti dozvěděly více o italské kultuře a gastronomii a aby si touto cestou také prohloubily svoje jazykové znalosti,“ vysvětlila třídní učitelka 6. C Jana Buňková, která svoji třídu zavedla do smíchovského Wine Food Marketu spolu s italskými kolegy Flavií Gramelliniovou a Antoniem Carusillem, kteří šesťákům ze školy se sídlem v Truhlářské ulici pomáhají proniknout do krásného italského jazyka.

A jak se ukázalo, byl to výborný nápad. Děti do tajemství přípravy správného těsta na pečivo, pizzu a další delikatesy zasvětil hlavní pekař Piero Barone, kterému asistovali pekaři Giacomo Candido a Davide Petriglieri. Italský personál naprosto plynule přecházel z češtiny do italštiny a zpátky. A navíc bylo vidět, že svoji profesi italští mistři dokonale ovládají.

Nezůstalo ale „jen“ u výkladu, a tak si děti většinu z toho, co se dozvěděly, mohly samy vyzkoušet. A jak ukazují naše fotografie, dělaly to s nadšením a za konečný výsledek se rozhodně nemusely stydět. Což potvrzujeme, protože jak pečivo, tak i pizza se jim opravdu povedly. A nutno dodat, že hladové výrazy, s nimiž se na své výtvory nakonec vrhly, se jen tak často nevidí.

„Jsem velmi ráda, že česko-italský program zdárně odstartoval a že už po několika týdnech jsou u dětí vidět znatelné jazykové pokroky, za což chválím jak vedení školy, tak i jednotlivé pedagogy, včetně italských posil,“ prohlásila radní Prahy 1 pro školství a občanskou společnost Eva Špačková.

A my ještě doplňujeme, že spolu s italštinou je v rámci česko-italského programu kladen velký důraz i na angličtinu, která je – kromě standardní výuky – používána i při výuce informatiky.

„Rodičům, kteří by se chtěli dozvědět více informací o česko-italském programu, doporučuji, aby využili den otevřených dveří, který se v ZŠ Jiřího Gutha-Jarkovského uskuteční 8. prosince od 15 do 18 hodin,“ pozvala zájemce Eva Špačková.

Více informací si můžete přečíst >>ZDE<<  Odkaz na externí stránky>>ZDE<<  Odkaz na externí stránky,  na www.truhla.cz  Odkaz na externí stránky

Z historie pizzy
Předchůdce dnešní pizzy připravovali už starověcí Egypťané v podobě jednoduchých plochých koláčů. Od nich je časem převzali Římané. Název pizza je odvozen ze slova picea, které pochází z neapolského dialektu italštiny. Označovaly se jím pečené placky z kynutého těsta, na které se kladly další ingredience. Na konci 17. století pak vznikaly první pizzerie. V 18. století se začalo s přidáváním rajčat a tím vlastně vznikla pizza v podobě, jak ji dnes známe.

Jedna z nejznámějších pizz – Margherita – se zrodila v Neapoli v roce 1889. Jako první ji vytvořil místní kuchař, aby uctil královnu Margheritu, a to v italských národních barvách: červené (rajče), zelené (bazalka) a bílé (sýr).

O další rozvoj pizzy se postarali italští přistěhovalci v Americe. Pizzu Margherita pekli s mozzarellou a oreganem (dobromyslí). Postupem času se ale přizpůsobili americkému fast food stylu. První oficiální americká pizza měla název Chicago-Style a objevila se v roce 1943.

V roce 1948 se začalo prodávat první předpřipravené pizza-těsto. V 50. až 60. letech se v Americe stala pizza standardním fast food jídlem vedle hot dogu a jablečného koláče.
V roce 1957 pak bratři Celentanovi uvedli na trh první zmrazenou pizzu a tím velmi napomohli obrovskému nástupu mražených polotovarů v obchodech.




I italština prochází žaludkem

I italština prochází žaludkem

I italština prochází žaludkem

I italština prochází žaludkem

 KOMPLETNÍ SADU fotografií Jiřího Hadače z návštěvy a pečení ve Wine Food Marketu  
si můžete stáhnout na památku do svého PC jako soubor ZIP o velikosti 37 MB
>>> Z D E <<<
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30